Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Sup Sayur Broccoli Enak Untuk Anak-anak

Mm, hari ni Lia nak share resepi sup broccoli kesukaan anak teruna Lia.  Sangat enak dimakan dgn nasi atau diratah gitu aje.. ia dah jadi sup kegemaran kami sekeluarga.  Tetiap hari masak sup broccoli pun tak jemu.  Bukan je enak tapi sangat mudah untuk disediakan.  Menu sihat dan berkhasiat.  Lagi pula broccoli sangat bagus untuk anak-anak.  Jika anak anda tidak gemar makan sayur, boleh la mencuba resepi ini.  Resepi ni, Lia dapat dari blog juga bbrp tahun lepas. (maaf tuan punya blog, lupa blog mane).  Tapi Lia dah modified ikut selera n citarasi kami sekeluarga.

SUP BROCCOLI ENAK
Bahan-bahan
- Broccoli
- Ayam (dipotong dadu)
- Tauhu Lembut
- Kiub Ayam
- Bawang Putih
- Bawang Merah
- Minyak Zaitun
- Air
- Carrot (optional)
- Cendawan (optional)

Cara Memasak
- Tumis bawang putih n bawang merah dengan minyak zaitun
- Masukkan ayam (kacau sebati)
- Masukkan air, kiub ayam n garam n gula
- Masukkan carrot
- Masukkan broccoli, cendawan n tauhu lembut.
- Siap untuk dihidang

Sangat senang dan…

Eczema Oh Eczema... Apakah Penawarnya..

Eczema oh eczema…. Pasti semua orang dah tahu ape itu eczema kan… Sejenis penyakit kulit yang seringkali menyerang bayi atau kanak-kanak.
Eczema juga dikenali dengan Atopic Dermatitis atau Atopic Eczema.  Eczema akan menyebabkan kulit menjadi gatal, kemerah-merahan, merekah, kering , berair atau bernanah bergantung kepada keadaan pesakit.
Sebelum ini, Lia hanya dengar dan lihat mengenai penyakit eczema.  Kali ni, Lia sendiri rasai sendiri betapa sukarnya apabila anak dijangkiti penyakit kulit kronik ini.  Alhamdulillah, keadaan Nawfal dah semakin baik dan Lia terpanggil untuk berkongsi serba-sedikit ilmu yang diperolehi sepanjang mengendalikan anak yang dijangkiti Eczema.
Semenjak lahir sehingga berumur 7 bulan Nawfal tidak pernah mengalami masalah kulit.  Kulitnya halus dan cantik seperti bayi-bayi lain.  Masuk 8 bulan kulit Nawfal mula bermasalah.  Pantang digigit nyamuk kulitnya bukan hanya kemerah-merahan tetapi melarat sehingga timbul biji-biji air yang berbisa.  Huhu…  Jumpa doc bi…

Shaklee Collagen Powder Mengagumkan dan Terbukti Berkesan

Assalamualaikum n selamat bercuti.. Cuti sekolah ni korang semua jalan-jalan ke mana ye.. :-) Alhamdulillah akhirnya Lia baru berkesempatan bercuti dan merehatkan segala-galanya.. Tolak tepi semua urusan kerja.. Semalam dapat tahu result tukar, tahniah kepada kawan-kawan yg dapat bertukar..

Okay guys, dah lama sbnrnya Lia nak share dengan korang keberkesanan SCP ni. Tapi, mak aih kesibukan yg melanda terpaksalah menyepi kejap. Lagi pula kami anak beranak demam teruk 2 minggu lepas. Suspeck denggi. Dugaan...

Back to the topic, hihi. Ni pengalaman Lia sendiri la. Lia makan takde la disiplin everyday. Sibuk, penat sumtime x ingat nak makan. Tapi, yang mabelesnya x sampi pun sekotak Lia makan, dalam 15 sachet kot.. Haa, kau.. X smpi sekotak, bukan makan tiap-tiap hari tapi dah rasa kesannya.. Best sangat... :-)

Nape Lia kate best? Ekceli Lia pun tak perasan perubahan yang berlaku pada diri sendiri ni. Teruk kan.. Ha3 maklum la hujung2 tahun banyak sangat kerja kat sekolah tu. Lagi la kalo d…

Cara Untuk Meningkatkan Penghasilan Susu

Assalamualaikum.... selamat mengepam Lia ucapkan kepada yang tengah mengepam tu... mestilah gigih kan demi anak terchenta... gigih bangun pagi-pagi lagi dengan mata separuh tertutup... hehe... Lia pon sama, kadang tu teranggk-angguk kepala sebab mengantuk. Hihi... tapi berbaloi bila melihat hasil yang diperoleh.... kann, mommies

Okai, kali ni Lia nak share cara-cara untuk meningkatkan penghasilan susu ibu.  Ilmu yang baik ni meh sama-sama kita share kan.  Boleh lah sama-sama kita praktikkan untuk 'up kan' milk supply :)

Here are 35 ways to boost your milk supply:

1. Breastfeed frequently. Frequent breastfeeding is the number one key to boosting your milk supply. --> Haa, sentiasalah bagi bb menyusu

2. Offer both breasts during feedings. --> Bagi bb minum kedua-dua belah jangan bagi sebelah aje.

3. Make sure baby nurses long enough to empty your breast when she nurses. --> Pastikan bb menyusu sehingga breast kosong.

4. Don’t schedule feedings. Follow your baby’s hunger cues …

Mealshake Shaklee Tambah Selera Makan Anak

Assalamualaikum.... hai, ape khabar semua teman-teman maya Lia.... Semoga semuanya sihat sejahtera... Selamat Hari Lahir Lia ucapkan kepada sesiapa sahaja yang lahir pada hari ni... hihi... especially kepada kakak sulong Lia... Lia doakan semoga kakak diberikan kesihatan yang baik dan dibawah rahmat lindunganNya,,, Ameen... :)

Penatnye hari ni... mungkin disebabkan cuaca yang panas, badan n mata ni terasa penat.  Balik keje pon da lewat da tadi.  Kesian abang Nujaid n bb Nawfal asyik balik lambat aje... Huhu... nak buat cane kan banyak keje yang mama diorang ni perlu siapkan.  Nak bawa keje balik rumah, haish ntah terbuat ntah tidak.

Biasanya kalau Lia balik lewat, Lia akan pastikan ada makanan yang boleh dimakan oleh anak-anak sebagai bekal sepanjang perjalanan balik rumah.  Risau juga diorang kelaparan dalam kereta.  Lagi pula kalau balik da lewat time orang keluar keje abih la... jammmm...  So, Lia akan singgah beli pisang goreng, keropok, biskut atau kismis untuk abang Nujaid.  Bb N…

Shaklee Collagen Powder (SCP) Kolagen Awet Muda

Assalamualaikum semua... Entry kali ni Lia nak share tentang SCP... yang telah mencuba SCP sememangnya dah tahu dan rasai sendiri keberkesanannya kan... yang masih belum cuba n baru tahu tentang kewujudan SCP ni tertanya-tanya ape ko bondo ee SCP ni? kann.... Ok, lah selamat membaca... :)

Shaklee Collagen Powder (SCP) adalah sumber kolagen yang semulajadi dan unggul.  Kenapa? Sebabnya ia mengandungi 4000 mg proprietari kolagen Red Snapper Scale (Sisik Ikan Merah) iaitu sejenis kolagen tulen yang lasak, elastik dan bermutu tinggi yang diekstrak daripada sisik Ikan Merah.  

SCP ni dihasilkan daripada tujuh ramuan utama termasuk ekstrak biji Cameia Japonica, kolagen ikan, ekstrak kerang, Lactobacillus Acidophilus, Vitamin C dan Vitamin B yang digabungkan untuk mempertingkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan dari dalam ke luar.

Banyak lagi kolagen lain? Apa bezanya? Timbul pula persoalan ni... 

Memang tidak dinafikan banyak sangat kolagen diluar sana tapi adakah semua kolag…

Basic H2 Organic Pencuci yang Selamat dan Berkesan Tanpa Bilas

Alhamdulillah, syukur kepadaMu kerana masih dipanjangkan umurku dan diberi nikmat untuk bernafas sehingga ke hari ini. 

Hari ni, pagi-pagi lagi sebelum anak-anak terjaga daripada tidur Lia mengemop rumah.  Haish, rumah oh rumah... 5 hari bekerja tak sempat nak berkemas sangat.  Kemas mana yang patot aje... Balik sekolah dah petang, penat. Rehat jap dah nak kena masak untuk makan malam pulak.  Kalau x larat beli je ataupun kalau En. Hb rajin dia akan tolong masakkan.  Kul 10:00 pm Nawfal dah mula merengek nak susu n nak tido. Masuk bilik kul 10:00 pm belom tentu dia tido terus.  Lastly, mamanya pon tertidu sama dengan anak.  So, seawal 3:00 am mama akan bangun semula utk buat apa yang patot.  Kalau terbangun la.  Kalo tak terbangun habis la jadual mama kamu ni... Bila diingat balik org perempuan ni mcm robot je kann... Banyak sangat kerja yang perlu disettlekan... kerja kat tempat kerja yang sentiasa ada n tak pernah habis n kerja2 as a wife n momma.... Inilah kehidupan sebenarnya...  

S…

Apa itu Kolagen...

Kolagen (Collagen) adalah protein utama pada tisu penghubung dalam mamalia dan merupakan salah satu protein yang panjang di samping struktur fibrous protein yang berbeza daripada protein globul (enzim). Terdapat lebih daripada 25 jenis kolagen wujud dalam badan secara semulajadi. Kolagen memainkan peranannya dalam kesihatan penjagaan kulit, otot, tulang, rawan, urat, rambut, kuku dan gigi.  Rantaian kolagen yang kuat yang juga dikenali sebagai fiber kolagen merupakan komponen utama pada matrik ekstraselular yang mengukuhkan tisu serta struktur sel. Kolagen merupakan komponen utama dan fascia, cartilage, ligamen, tendon tulang serta kulit. Dengan adanya lapisan keratin yang lembut, ia membantu dalam menguatkan struktur lapisan kulit di samping elastisiti kulit. Selain itu, kolagen juga membantu dalam menguatkan saluran darah serta memainkan peranannya dalam membentuk tisu tubuh. Secara semulajadi, ia memerangkap kelembapan dan untuk keanjalan kulit. Seringkali kolagen dikaitkan dengan kesi…

Collagen Selamat dan Boleh di Ambil oleh Ibu Menyusu

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... Hari ni Lia terpanggil untuk share tentang salah satu perkara yang sering menjadi tanda tanya bagi ibu-ibu yang menyusu aka breastfeeding mom.  Persoalannya ialah "Saya menyusuu... boleh ke saya makan Collagen?"... Haa, cane nak jawab tu.... Garu kepala jugak jap... 

Ok, lah...Sebenarnya Lia pon fully BF mommy... Yeayyy :)) dan Lia pon ada makan collagen. Alhamdulillah setakat ni non hado apa2 masalah.  Semata2 nak bagi jawapan yang ada keesahannya, makanya I sanggup U buat research utk U all semua.. hihik... gurau je tu.. Jujurnya Lia pon nak tahu juga apa kata orang yang lebih pakar tentang hal ni... Ibu-ibu menyusu macam kita-kita ni pon ada hati n perasaan gak nak chantek-chantek kulit tulus mulus kann... kihkihkih
Hasil bacaan daripada research yang dibuat, rata2 pediatrician cakap BULEHH aje... Sebabnya collagen ni ialah sumber protein. Protein pula sememangnya diperlukan dalam penghasilan susu.  So, ia takkan ganggu la pengha…

Bisnes Shaklee Sebagai Side Income Keluarga

Assalamualaikum semua... Semoga kawan-kawan semua sihat2 selalu... Banyakkan minum air masak ye... Jangan jadik macam Lia ni, terlalu sibuk sangat 2- 3 hari ni sampaikan badan da rasa suam2 n selesema suda ... walau apa pon kita mesti redha dengan ujian yang diturunkanNya kerana dengan cara ni dapat hapus dosa2 kita... Maksudnya, ALLAH sayang dekat kita... kann


Hari ni Lia nak share cara nak tambah income secara mudah.  mesti ramai kawan-kawan kat luar sana sedang tercari-cari cara cemana nak tambah pendapatan keluarga kann... bukan lah bermaksud kita ni sengkek sangat sampai nak cari duit tambahan... buukann... tapi untuk menambahkan keselesaan hidup ke arah lebih baik... contohnya lah... kalau dulu duit gaji kita hanya boleh diberi kepada emak n ayah hanya RM100 sebulan... dengan buat bisnes ni, dapat pulak bonus berganda-ganda bleh up cket kepada RM500 sebulan... kalau dulu kita hanya boleh spare RM2 untuk bersedekah (tu pon terketor-ketor tangan ye..) bila da buat bisnes dapat bers…

Cun Melecunn Dengan Shaklee Collagen Powder (SCP)

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum kepada semua yang sudi menjengah ke page Lia nih... hihi Alhamdulillah, mata segar bugar walaupun bangun awal2 pagi lagi menyiapkan kertas soalan pekse budak2... aishh, nak isi SPPBS hazabb... slow sangat line nya ... huhu...  Sambil2 tu boleh la Lia share tentang 'kesukaan' Lia sejak dua menjak nih... hihik

Biasalah kann, kaum pompuan ni tak dapat lari dari keinginan nak cantik-cantik sajork... betul tak Kak Chit?? Saya pon tak terkecuali lah kan... Mana yang boleh cuba kita cubaa... ikhtiar mana yang patot... yang penting benda tu tak memudaratkan kesihatan kita... Tak mau la suami bohsan nengok muka kita yang pucat n kusam sampaikan ada niat nak carik laen... Haiippp!!!  

Yang kesian tu, ada pulak yang sengsara jiwa raga jadi kutukan MIL n SIL diorang tentang tak pandai jaga penampilan lah, muka pucat lah, kulit kusamlah, tak pandai menjaga diri lah... macam2 tau keluhan kawan2 yang Lia dengar... kesian dan sedih dengar keluhan tenta…

Aku, NV50 dan AJHT Shaklee

NV50 ape tu? hihik tu la chenta hatiku yang baru... mesti ramai yang tatau ape tu NV50 kan... NV50 tu la mesin jahitku... sangat best gunakannya... nanti next entry kita citer pasal keBESTsan NV50 ye sampai i jatuh chenta gitu... 

Alkisahnya begini... entry kali ni nak share tentang my new passion menjahit sampai sakit2 badan... hihik. Mana taknya "bagai kera mendapat bunga" lah kan bila akhirnya keinginan nak membeli mesin jahit yang diidam-idamkan tercapai... Balik sekolah ganti pada hari Sabtu aritu, terus ajak En. suami beli NV50 yang dah lama ku usha-usha tu... Balik malam tuh, kain dah ada lama dah kubeli zaman mesin xde lagik (hihik) ape lagi terus ku gunting kain tu untuk dibuat seluar untuk anak terunaku... Aish, bila da start menjahit susah la plop nak berenti.... ku tahankan mata untuk siapkan seluar tu... Hasilnya, mabeles la dgn skill yang x seberapa nih... tu pun harapkan mr. gugel jerk... Hati bangga tak terkira seluar berjaya siap... elok je anak terunaku pa…