Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Promosi Berganda Shaklee September 2014 Paling Hangat

Mak aii... Bestnya promosi Shaklee bulan ni.  Double promotion tu.  Bukan aje untuk mommies yang GILAkan kecantikan tapi juga untuk yang NAK anak-anak bertambah SIHAT.Bagai nak tersembul biji mata bila dapat mesej promosi Shaklee bulan ni.  Collagen Powder dan Mealshake.  Kedua-duanya produk yang boleh dikatakan terlajakkk lakuu....Beli 6 kotak Shaklee Collagen Powder dapat free sekotak.  Dengan hanya membeli 4 tong Mealshake dapat free satu tong.  Alang-alang promosi beli buat stok setahun terus. Hihihi....Bukan sekadar dapat produk yang dibeli tu... Dengan pembelian set promosi bulan ni untung-untung dapat free membership registration dan dapat rebate bulan berikutnya...Apa tunggu lagi. Sape nak try, order, rasa or ape-ape je boleh hubungi Lia....019-2150710

Cara Atasi Rasa Takut Anak-anak Berjumpa Doktor Gigi

Lama sungguh menyepi, jangan berkulat sudah blog momma ni, abang Aid oi... Hihi
Selamat bercuti kepada yang sedang bercuti... Lia pon bercuti, tapi tak la seindah mana.. Huhu... Ni hari kelima "berpantang" akibat minor operation buang gigi bongsu... Full stop! Bab tu Lia cerita kemudian.  Belom betul-betol sembuh seriau pula nak menyebutnya:-)
Hari ni, Lia nak berkongsi tips... Cara nak atasi rasa takut anak berjumpa doktor gigi... Ni daripada pengalaman Lia sendiri semasa kecil-kecil dulu dan hasil bacaan juga...
Tentu semua orang tahu kan, berapa ramai yang takut dan fobia nak berjumpa doktor gigi. Bukan aje budak kecil, orang tua pun takut nak berjumpa doktor gigi.. Kenapa agaknya ye???
Cuba tengok gambar ni, enjoy je si comel ni duduk di samping doktor gigi.  Mampukah kita mendidik anak atau diri sendiri agar tidak takut untuk berjumpa doktor gigi...

Berikut merupakan beberapa tips atau cara mendidik anak-anak agar tiada rasa takut berjumpa doktor gigi :
1) Menakut-nakutkan/…

Cara Mengubah Tabiat Buruk Pasangan

Assalamualaikum... Hihi... Entry arini tentang cara nak ubah tabiat buruk pasangan anda.  Bila dah nama tabiat buruk, komfem anda tak suka kan. Caranya mudah saja.  Jangan marah-marah, jerit-jerit atau membebel-bebel kerana lelaki/wanita memang anti benda tu semua.  Kita gunakan cara halus... Cara halus ni bukannya pegi jumpa bomoh bagai.  Itukan syirik...  Tak mau naa... Apa yang dimaksudkan cara halus di sini ialah cari dan gunakan kelemahan mereka.  Contohnya, jika kelemahannya ialah anak-anak, jadikan anak sebagai umpannya.  Depends pada situasi anda.  Selamat mencuba dan semoga berjaya mengubah tabiat buruk pasangan anda. ;-) Ini hanya sekadar contoh.  Alhamdulillah,semuanya ok.  Gunakan kreativiti anda.  Anda lebih tahu dan faham kelemahan suami anda.  Do ur best :-)

Bubur Beras Merah Bangkitkan Selera Anak

Assalamualaikum.  Hari ni Lia nak share resepi bubur beras merah kesukaan anak2 Lia.  Biasanya Lia guna beras putih je untuk dibuat bubur.  Tetapi Sebulan lepas Nawfal cirit birit dan muntah-muntah.  Berat badannya turun mendadak.  Kebetulan masa tu, pergi check up masuk umur  setahun.  Timbang 7.3 kg je.  Terkejut juga Lia bila tengok graf perkembangan dia menurun.  Nurse nasihatkan supaya Nawfal diberikan vitamin.  Semenjak Nawfal cirit birit tu memang selera makannya menurun.  Bila disuap makanan dikoreknya balik.  Susu pun harapkan susu mama je.  Susu botol kat rumah pengasuh pun kurang.  Risau juga kan..Kebetulan waktu tu balik kampung.  MIL cadangkan buat bubur beras merah.  Bila Lia cuba buat Nawfal tak suka sangat.  Mungkin sebab beras merah ada sedikit bau.Mmm, puas berfikir dan mencari resepi akhirnya berjaya juga hasilkan resepi yang menambat hati anak-anak.  Seronok tengok mereka makan dengan begitu berselera.  Bagi sesiapa yang mencuba, Lia ada sertakan resepi.  Selamat m…

Vivix Bantu Atasi Pendarahan Akibat Cyst

Assalamualaikum.. Salam Dhuha kepada semua kawan-kawan yang Lia sayangi.  Alhamdulillah, diberi kesempatan waktu untuk berkongsi testimoni salah seorang pengguna Vivix, Shaklee.  Ini adalah perkongsian seorang kakak aka rakan satu tempat kerja Lia yang telah menjalani pembedahan membuang cyst.  Lia sampaikan dalam bentuk cerita, kerana testimoni ini hasil perbualan kami.

Kak M mula mengambil Vivix setelah menjalani pembedahan membuang Cyst.  Setelah mengambil Vivix Kak M cakap terasa berberbeza dan makin sihat.  Yang paling menggembirakan Kak M ialah bleeding atau pendarahan yang sering keluar sewaktu 'bersama' telah tiada.  Ada suatu ketika, Vivix habis dan Kak M terlewat membeli bekalan Vivix, darah keluar semula sewaktu bersama.  Semenjak hari itu, suaminya berpesan supaya memastikan bekalan Vivix tidak putus.  Apalagi, terus Kak M register jadi ahli hanya untuk makan sendiri.
Apabila mendengar respons positif daripada pengguna Lia turut tumpang gembira. 
# Berminat dan …

Cloth Pad Keperluan Semua Wanita

Alhamdulillah.  Akhirnya berjaya juga mencuri masa untuk menghasilkan sendiri cloth pad.  Dah lama sangat teringin buat dan jahit sendiri cloth pad ni.  Tercapai juga hasrat hati ni.  Apapun Lia sangat teruja melihat hasilnya yang membanggakan diri sendiri.  Hihihi....  Tak sabar nak guna.  Tunggu 'peot' dulu lah ye... ;) ~ dah try pas jahit aritu sangat selesa dan lembut.
Setahun lepas kot, ada tengok- tengok kat kedai baby.  Belek punya belek macam kacang je nak buatnye.  Tuh yang terdetik nak cuba buat sendiri.  Apalagi tak tunggu lama, bila dah tengah berkobar-kobar tu terus la google 'how to sew cloth pad'... Mmm, macam- macam pattern dan cara ada.  Save je dalam laptop pastu peram sampai ntah bila nak buat. (Lia la tu... Lalallala)
Dua minggu lepas, hujung minggu yang terasa sangat malas untuk mengemas rumah dan melipat kain. Kihkihkih... Tapi terasa rajin dan teringin buat cloth pad yang telah terkubur dek kekangan masa. Nv50 Lia pon baru je pas servis.  Apalagi …

Khasiat Beras Merah Untuk Si Manja

Beras merah merupakan sejenis makanan yang sangat baik untuk diberikan kepada si manja. Kandungannya yang kaya dengan pelbagai jenis zat makanan amat penting untuk perkembangan dan pertumbuhan anak.

Antara khasiat beras merah ialah mengandungi ;
1) Vitamin B1, B6 & B 12
~ membantu meningkatkan pembentukan tenaga dalam tubuh.  Vit B6 berfungsi mengawal penghasilan hormon serotonin dan membantu pembentukan sel darah merah.  Serotonin berfungsi mengawal pola tidur agar tidur lebih teratur.
2) Mineral
~ membantu pertumbuhan tulang, gigi, otot dan rambut bayi
3) Serat (fiber)
~ membantu masalah pencernaan dan dapat mencegah sembelit
4) Tiamin
~ membantu perkembangan sel saraf dan jantung
5) Fosforus
~ membantu perkembangan rangka si manja
6) Zinc
~ berfungsi meningkatkan imunisasi tubuh dan membantu mengeringkan luka dengan lebih cepat
7) Magnesium
~ mencegah gejala asthma
8) membantu mengawal rasa lapar Sebagai ibu bapa, pilihlah makanan terbaik untuk diberikan kepada anak kita kerana kesih…

Pengedar Sah Shaklee Kuala Lumpur, Perak, Negeri Sembilan dan Kelantan

SHAKLEE.... Mmm, pergi ke mana je mesti ada yang menggunakan supplement Shaklee.  Senang cerita memamg tsunami lah sekarang ni.  Masing-masing dah peka kepada kesihatan diri.  Bagus la macam tu... Mencegah lebih baik dari merawat.  Gitu...Walaubagaimanapun, bukan setiap negeri ada cawangan Shaklee.  Hanya negeri- negeri tertentu sahaja yang ada cawangan Shaklee ni.  Tapi, jangan la risau.  Di mana jua anda berada Insya Allah anda masih berpeluang mendapatkan produk Shaklee...Sekiranya ada yang sedang tercari-cari atau mencari pengedar Shaklee di Kelantan, Perak, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan anda boleh menghubungi nombor yang tertera untuk sebarang konsultasi dan perkhidmatan COD di kawasan sekitarnya.Pengedar Sah Shaklee :KUALA LUMPURSiti 'Aliah Mohamad Nor
No. Telefon : 019-215 0710
ID : 921246
COS area : Cheras, Ampang, Sg. Besi, Bandar Tun RazakNur Zahani Omar
No. Telefon : 013-247 7912
ID : 1095790
COD area : GombakFarida Zainuddin
No. Telefon : 018-325 3799
ID : 1120445
C…

Pengedar Sah Shaklee Cheras : COD Cheras, Bandar Sri Permaisuri dan Bukit Jalil

Assalamualaikum... Lama rasanya tak berceloteh kat sini. Banyak sungguh urusan kebelakangan ni. Hmm, rupa-rupanya ramai yang nak mencuba produk Shaklee tetapi timbul rasa takut dan risau untuk membuat pembelian secara online.  Macam-macam berita menakutkan berkaitan pembelian secara online ni.  Ada yang ditipu dah buat bayaran, tetapi barang tak dapat.  Ada juga yang dapat barang tetapi barang tak memuaskan hati rosak sana sini.  Bagi yang tinggal area Cheras, Sri Permaisuri dan Bukit Jalil, jgn risau kami ada membuat COD bagi kawasan yang berdekatan.  Insya Allah penghantaran akan ke pintu rumah anda. Tiada lagi masalah risau ditipu duit atau barang.  Sekiranya berminat untuk membuat pembelian dan mendapat perkhidmatan COD, hubungi kami segera. Untuk konsultasi dan harga hubungi ;Sms/Call/Whatsapp : 019-2150710 @ 019-2281918
ID : 921246
Like fb page : liavendor vitamin shoppe
Follow Blog : ct- aliah.blogspot.comUntuk mendapat harga menarik, jom Join Ahli bersama kami;)

Misteri Kehilangan MH370 Jadi Tanda Tanya

Berita tentang kehilangan pesawat MH370 masih dalam tanda tanya.  Pelbagai spekulasi timbul malah ada yang direka-reka mengundang kekeliruan kepada kita khususnya orang awam yang sememangnya ternanti-nantikan berita tentang kehilangan pesawat tersebut.  Paling menyedihkan ia memberi kesan buruk kepada keluarga mangsa yang terlibat.Usaha menyelamat masih diteruskan kerana penemuan pesawat tersebut akan memberi jawapan mengapa dan bagaimana ianya terjadi.  Alhamdulillah, banyak pihak yang sudi bekerjasama dan menghulurkan bantuan dalam proses mencari dan menyelamat.Saya amat berharap, pesawat MH370 akan ditemui dan semua penumpang dan anak kapal terselamat.  Semoga ALLAH melindungi mereka dan memberi petunjuk berkaitan pesawat itu. Ameen Ya Rabb

HB Low Penyebab Anemia : Atasi Segera

Pada kebiasaannya, antara masalah yang sering dihadapi oleh ibu hamil selain masalah kencing manis atau tekanan darah tinggi adalah masalah hemoglobin rendah (HB) atau sering disebut HB Low.
Paras normal hemoglobin bagi wanita adalah di antara 11.5 hingga 16.5g/dL. Manakali bagi lelaki adalah 12.5 hingga 18.5 g/dL. Apabila paras hemoglobin tidak normal atau tidak mencukupi, seseorang itu berisiko untuk mendapat anemia. 
Secara umumnya, hemoglobin ialah protein yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh tisu badan. Apabila sel darah merah yang matang dan membawa oksigen ini semakin berkurangan, kemungkinan serangan anemia berlaku adalah tinggi.

Simptom Awal Anemia Sentiasa letihPening kepala atau pitamLemah daya ingatanPenurunan berat badanKadar denyutan jantung yang cepatMudah mendapat sesak nafas apabila melakukan aktivitiWarna kulit menjadi pucat

Punca-punca HB Low Kekurangan hormon : Paras hormon tiroid yang rendah Kekurangan zat besi, vitamin B1, asid folat.Gangguan pembentukan sel darah…

Kebaikan VIVIX Yang Perlu Diketahui

KETAHUI 10 KEBAIKAN VIVIX1) Menggalak penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan
2) Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius
3) Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung
4) Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis
5) Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
6) Mengurangkan insiden bg penyakit nyanyuk
7) Membantu dlm proses penurunan berat badan
8) Menyokong kesihatan mata
9) Meningkatkan kesihatan imum badan
10) Menggalakkan kesihatan keseluruhanKeberkesanan Vivix telah terbukti dalam mengubati penyakit-penyakit kronik seperti;
• Diabetes
• Kolestrol tinggi
• Penyakit Kardiovaskular (Jantung)
• Tekanan Darah Tinggi
• Alzheimer atau nyanyuk
• Arthritis, Osteoporosis, Masalah sendi dan tulang
• Gout
• Letih
• Metabolisme badan RENDAH (antara sebab sukar turun berat badan)
• Masalah kulit dan bintik penuaan (kedut)
• Kanser dan tumor
• Katarak dan masalah mata
• Masalah saraf
• Lemah imun tahan daya badan - l…

Suplemen Keperluan Wajib Untuk Kesihatan Optimum

Salam kasih-sayang buat semua. Hari ni, Lia nak berkongsi mengenai sebab mengapa badan kita perlukan suplemen.  Ramai yang masih bertanya atau tertanya-tanya mengapa kita perlu mengambil suplemen.  Terdapat beberapa sebab yang perlu diketahui.  Jom baca dan ketahui sebabnya.
1. Dalam sesetengah situasi, badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi daripada apa yang boleh diperolehi daripada makanan.  Contohnya Vitamin C dan Vitamin E yang diperoleh daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.
2. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayur dari tanah subur.  Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar akan mempengaruhi kualiti sayur dan buah tersebut.
3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan.  Contohnya Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa memasak.
4. Pengambilan pil penahan s…

Tegangkan kulit wajah dan kecutkan jerawat dengan Masker Vitamin C dan ESP Shaklee

Kaum perempuan dan kecantikan tidak dapat dipisahkan.  Tidak hairanlah demi kecantikan mereka sanggup menghabiskan ratusan malah ribuan ringgit semata-mata untuk kelihatan cantik.  Ada yang sanggup berhabis hanya untuk mendapatkan suntikan Botox, Vitamin C dan sebagainya.  Tetapi adakah selamat kelihatan cantik dengan cara begitu?  Bukan hanya memakan belanja yang besar tetapi juga side effect yang kemungkinan perlu ditanggung.  Fikir-fikirkan…
Jika anda mempunyai masalah kulit dan sedang tercari-cari produk kecantikan yang sesuai, jangan risau kami ada penyelesaiannya.  Caranya hanya dengan menggunakan Masker Vitamin C dan ESP Shaklee. Sangat senang dan boleh dibuat pada bila-bila masa anda free.  Dengan menggunakan Vitamin C Shaklee anda dapat mengembalikan ketegangan kulit wajah malah mengecutkan jerawat.  Vitamin C Shaklee ni special dan berbeza berbanding jenama lain di pasaran.  Vitamin C Shaklee dihasilkan menggunakan teknologi Sustained Release (pelepasan Vitamin C secara sedik…

Vitamin/Supplement Yang Diperlukan Semasa Mengandung

Ramai bakal ibu muda yang masih tertanya-tanya apakah vitamin yang diperlukan semasa mengandung. Ada juga yang menanyakan saya perlukah mengambil vitamin/supplement semasa mengandung.  

Jika anda ajukan soalan ini kepada saya, jawapan saya adalah kita perlu mengambil vitamin/supplement semasa mengandung. Ini kerana vitamin/supplement berperanan menyeimbangkan nutrisi di dalam badan kita. Semasa mengandung kebanyakan ibu-ibu akan mengalami alahan.  Selera makan akan berkurangan malah sesetengahnya akan makan apa yang sedap di tekak mereka sahaja tanpa mengira sama ada makanan tersebut berkhasiat atau tidak.  Di sinilah peranan vitamin iaitu sebagai pemakanan tambahan.
Oleh itu, sebaiknya kita mengambil vitamin/supplement sepanjang proses kehamilan untuk top-up mana-mana bahagian nutrisi yang tidak cukup.
Berikut adalah cadangan vitamin/supplement yang penting sepanjang proses kehamilan:

Vita-Lea Iron FormulaB-Complex ( Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B termasuk Asid Folik )Vitamin COstem…

Perlukah Ibu Hamil Minum Susu

"Sayang dah minum susu ke hari ni?"

"Kenapa belum minum susu, kesian baby nanti..."


Biasanya itulah dialog yang sering kita dengar apabila seorang ibu atau bakal ibu terlupa untuk minum susu semasa hamil. Sebagaimana yang kita sedia maklum, susu amat penting sebagai sumber kalsium kepada kita. Tetapi, adakah meminum susu adalah sesuatu yang wajib dilakukan semasa hamil. Tambahan pula, tidak semua ibu hamil boleh menghidu bau susu malah minum susu semasa hamil disebabkan alahan dan sebagainya.
Menurut Dr Zubaidi Hj Ahmad, bukanlah menjadi satu kewajipan untuk perempuan hamil meminum susu sepanjang proses kehamilan.  Ini kerana, kebanyakan ibu hamil telah mengambil pelbagai vitamin seperti Omega 3, Kalsium dan Multivitamin serta pemakanan yang seimbang.
Namun begitu, terdapat sesetengah ibu hamil yang mengambil pil kalsium akan menyebabkan mereka sembelit.  Oleh itu, mereka disarankan meminum susu sama ada susu tepung atau susu segar. Tetapi sebaiknya ibu hamil meminum s…

Merawat Kecederaan Buku Lali (Ankle Sprain)

Oh, my ankle!!! Malang tidak berbau…  semasa turun tangga untuk ke tapak perhimpunan Lia terbang tiga anak tangga jatuh terpele’ot gitu.Auchh, sakit sangat.Bila bangun rasa kaki sebelah kiri lemah sangat mcm lembik je.Ya Allah, apa dah jadi… Huhu, takde sesiapa pula yang ada kat situ nak minta bantuan.Rehat jap, try jalan boleh la jalan slow sambil terhenjut-henjut.Nasib baiklah kelas takde awal-awal pagi tu. Rakan-rakan guru suggest suh urut takut masuk angin katanya.Call En. Suami, beliau suh tuam dengan ais dan tak bagi kebenaran untuk diurut (Katanya dah bincang dengan fisioterapi sains sukan).Walaupun, berjalan terhenjut-henjut Lia tetap juga masuk kelas mengajar seperti biasa menunaikan tanggungjawab.Redha aje la. Mungkin ini, kifarah daripada Allah kepada ku.Sempat lagi masuk LDP i-Think petang tu.Hihihi…

Otw balik pada petang tu terus singgah klinik untuk dapatkan rawatan.  Doktor Nani pakaikan bandage kat kaki sebab kaki dah mula membengkak.  Mau tak bengkak, dah jatuh masih j…

Kesan Buruk Akibat Menjadi Ahli Shaklee Di Kumpulan Yang Salah

Alhamdulillah, saya telah mendaftar untuk menjadi ahli Shaklee di bawah kumpulan yang betul.  Anda pula bagaimana?  Sekiranya berminat untuk menjadi ahli Shaklee, terdapat beberapa perkara yang perlu diambil kira. Mesti anda tertanya-tanya kenapa kan.  Susah sangat ke nak jadi ahli Shaklee ni? Hihi... jangan risau mudah aje.  Cuma anda perlu mengambil kira beberapa perkara supaya anda tidak mendaftar di bawah kumpulan yang salah. Mengapa dikatakan kumpulan yang salah?  Haa, berikut disenaraikan kesan buruk akibat menjadi ahli Shaklee di kumpulan yang salah.
Tidak Diberi Bimbingan
Alangkah ruginya sekiranya anda benar-benar serius ingin mengambil peluang berbisnes Shaklee tetapi anda tidak diberikan bimbingan cara-cara memulakan perniagaan Shaklee kan.  Anda termanggu-manggu sendirian memikirkan apa yang perlu dilakukan, bagaimana nak mula, apa suplemen yang sesuai dan sebagainya.  Biasanya hal ini berlaku sekiranya anda terus ke mana-mana cawangan Shaklee dan ditawarkan oleh 'penung…