Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2014

Cara Mengubah Tabiat Buruk Pasangan

Assalamualaikum... Hihi... Entry arini tentang cara nak ubah tabiat buruk pasangan anda.  Bila dah nama tabiat buruk, komfem anda tak suka kan. Caranya mudah saja.  Jangan marah-marah, jerit-jerit atau membebel-bebel kerana lelaki/wanita memang anti benda tu semua.  Kita gunakan cara halus... Cara halus ni bukannya pegi jumpa bomoh bagai.  Itukan syirik...  Tak mau naa... Apa yang dimaksudkan cara halus di sini ialah cari dan gunakan kelemahan mereka.  Contohnya, jika kelemahannya ialah anak-anak, jadikan anak sebagai umpannya.  Depends pada situasi anda.  Selamat mencuba dan semoga berjaya mengubah tabiat buruk pasangan anda. ;-) Ini hanya sekadar contoh.  Alhamdulillah,semuanya ok.  Gunakan kreativiti anda.  Anda lebih tahu dan faham kelemahan suami anda.  Do ur best :-)

Bubur Beras Merah Bangkitkan Selera Anak

Assalamualaikum.  Hari ni Lia nak share resepi bubur beras merah kesukaan anak2 Lia.  Biasanya Lia guna beras putih je untuk dibuat bubur.  Tetapi Sebulan lepas Nawfal cirit birit dan muntah-muntah.  Berat badannya turun mendadak.  Kebetulan masa tu, pergi check up masuk umur  setahun.  Timbang 7.3 kg je.  Terkejut juga Lia bila tengok graf perkembangan dia menurun.  Nurse nasihatkan supaya Nawfal diberikan vitamin.  Semenjak Nawfal cirit birit tu memang selera makannya menurun.  Bila disuap makanan dikoreknya balik.  Susu pun harapkan susu mama je.  Susu botol kat rumah pengasuh pun kurang.  Risau juga kan..Kebetulan waktu tu balik kampung.  MIL cadangkan buat bubur beras merah.  Bila Lia cuba buat Nawfal tak suka sangat.  Mungkin sebab beras merah ada sedikit bau.Mmm, puas berfikir dan mencari resepi akhirnya berjaya juga hasilkan resepi yang menambat hati anak-anak.  Seronok tengok mereka makan dengan begitu berselera.  Bagi sesiapa yang mencuba, Lia ada sertakan resepi.  Selamat m…

Vivix Bantu Atasi Pendarahan Akibat Cyst

Assalamualaikum.. Salam Dhuha kepada semua kawan-kawan yang Lia sayangi.  Alhamdulillah, diberi kesempatan waktu untuk berkongsi testimoni salah seorang pengguna Vivix, Shaklee.  Ini adalah perkongsian seorang kakak aka rakan satu tempat kerja Lia yang telah menjalani pembedahan membuang cyst.  Lia sampaikan dalam bentuk cerita, kerana testimoni ini hasil perbualan kami.

Kak M mula mengambil Vivix setelah menjalani pembedahan membuang Cyst.  Setelah mengambil Vivix Kak M cakap terasa berberbeza dan makin sihat.  Yang paling menggembirakan Kak M ialah bleeding atau pendarahan yang sering keluar sewaktu 'bersama' telah tiada.  Ada suatu ketika, Vivix habis dan Kak M terlewat membeli bekalan Vivix, darah keluar semula sewaktu bersama.  Semenjak hari itu, suaminya berpesan supaya memastikan bekalan Vivix tidak putus.  Apalagi, terus Kak M register jadi ahli hanya untuk makan sendiri.
Apabila mendengar respons positif daripada pengguna Lia turut tumpang gembira. 
# Berminat dan …

Cloth Pad Keperluan Semua Wanita

Alhamdulillah.  Akhirnya berjaya juga mencuri masa untuk menghasilkan sendiri cloth pad.  Dah lama sangat teringin buat dan jahit sendiri cloth pad ni.  Tercapai juga hasrat hati ni.  Apapun Lia sangat teruja melihat hasilnya yang membanggakan diri sendiri.  Hihihi....  Tak sabar nak guna.  Tunggu 'peot' dulu lah ye... ;) ~ dah try pas jahit aritu sangat selesa dan lembut.
Setahun lepas kot, ada tengok- tengok kat kedai baby.  Belek punya belek macam kacang je nak buatnye.  Tuh yang terdetik nak cuba buat sendiri.  Apalagi tak tunggu lama, bila dah tengah berkobar-kobar tu terus la google 'how to sew cloth pad'... Mmm, macam- macam pattern dan cara ada.  Save je dalam laptop pastu peram sampai ntah bila nak buat. (Lia la tu... Lalallala)
Dua minggu lepas, hujung minggu yang terasa sangat malas untuk mengemas rumah dan melipat kain. Kihkihkih... Tapi terasa rajin dan teringin buat cloth pad yang telah terkubur dek kekangan masa. Nv50 Lia pon baru je pas servis.  Apalagi …

Khasiat Beras Merah Untuk Si Manja

Beras merah merupakan sejenis makanan yang sangat baik untuk diberikan kepada si manja. Kandungannya yang kaya dengan pelbagai jenis zat makanan amat penting untuk perkembangan dan pertumbuhan anak.

Antara khasiat beras merah ialah mengandungi ;
1) Vitamin B1, B6 & B 12
~ membantu meningkatkan pembentukan tenaga dalam tubuh.  Vit B6 berfungsi mengawal penghasilan hormon serotonin dan membantu pembentukan sel darah merah.  Serotonin berfungsi mengawal pola tidur agar tidur lebih teratur.
2) Mineral
~ membantu pertumbuhan tulang, gigi, otot dan rambut bayi
3) Serat (fiber)
~ membantu masalah pencernaan dan dapat mencegah sembelit
4) Tiamin
~ membantu perkembangan sel saraf dan jantung
5) Fosforus
~ membantu perkembangan rangka si manja
6) Zinc
~ berfungsi meningkatkan imunisasi tubuh dan membantu mengeringkan luka dengan lebih cepat
7) Magnesium
~ mencegah gejala asthma
8) membantu mengawal rasa lapar Sebagai ibu bapa, pilihlah makanan terbaik untuk diberikan kepada anak kita kerana kesih…

Pengedar Sah Shaklee Kuala Lumpur, Perak, Negeri Sembilan dan Kelantan

SHAKLEE.... Mmm, pergi ke mana je mesti ada yang menggunakan supplement Shaklee.  Senang cerita memamg tsunami lah sekarang ni.  Masing-masing dah peka kepada kesihatan diri.  Bagus la macam tu... Mencegah lebih baik dari merawat.  Gitu...Walaubagaimanapun, bukan setiap negeri ada cawangan Shaklee.  Hanya negeri- negeri tertentu sahaja yang ada cawangan Shaklee ni.  Tapi, jangan la risau.  Di mana jua anda berada Insya Allah anda masih berpeluang mendapatkan produk Shaklee...Sekiranya ada yang sedang tercari-cari atau mencari pengedar Shaklee di Kelantan, Perak, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan anda boleh menghubungi nombor yang tertera untuk sebarang konsultasi dan perkhidmatan COD di kawasan sekitarnya.Pengedar Sah Shaklee :KUALA LUMPURSiti 'Aliah Mohamad Nor
No. Telefon : 019-215 0710
ID : 921246
COS area : Cheras, Ampang, Sg. Besi, Bandar Tun RazakNur Zahani Omar
No. Telefon : 013-247 7912
ID : 1095790
COD area : GombakFarida Zainuddin
No. Telefon : 018-325 3799
ID : 1120445
C…

Pengedar Sah Shaklee Cheras : COD Cheras, Bandar Sri Permaisuri dan Bukit Jalil

Assalamualaikum... Lama rasanya tak berceloteh kat sini. Banyak sungguh urusan kebelakangan ni. Hmm, rupa-rupanya ramai yang nak mencuba produk Shaklee tetapi timbul rasa takut dan risau untuk membuat pembelian secara online.  Macam-macam berita menakutkan berkaitan pembelian secara online ni.  Ada yang ditipu dah buat bayaran, tetapi barang tak dapat.  Ada juga yang dapat barang tetapi barang tak memuaskan hati rosak sana sini.  Bagi yang tinggal area Cheras, Sri Permaisuri dan Bukit Jalil, jgn risau kami ada membuat COD bagi kawasan yang berdekatan.  Insya Allah penghantaran akan ke pintu rumah anda. Tiada lagi masalah risau ditipu duit atau barang.  Sekiranya berminat untuk membuat pembelian dan mendapat perkhidmatan COD, hubungi kami segera. Untuk konsultasi dan harga hubungi ;Sms/Call/Whatsapp : 019-2150710 @ 019-2281918
ID : 921246
Like fb page : liavendor vitamin shoppe
Follow Blog : ct- aliah.blogspot.comUntuk mendapat harga menarik, jom Join Ahli bersama kami;)