Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

Supplement Shaklee Pelengkap Nutrisi Sayuran Dan Buahan Yang Tercemar

"Malam ni masak sayur ape ye?"
Setiap kali waktu makan kita akan pastikan ada menu berasaskan sayuran. Hal ini kerana, kita tahu bahawa sayuran dan buahan kaya dengan pelbagai nutrien. Kalau boleh kita nak makan sayur dan buah banyak-banyak untuk mendapat segala khasiat padanya.
Tapi, perlu diketahui juga bahawa buahan dan sayuran juga boleh memberi kemudaratan kepada kesihatan kita kesan daripada penggunaan racun serangga dan bahan kimia. Trend masyarakat sekarang pula lebih  cenderung untuk membeli sayuran dan buahan berdasarkan rupa fizikal yang lebih elok.
Sayuran dan buahan yang kelihatan berwarna pucat atau berlubang dimakan serangga tidak dipandang. Walhal sayuran itu patut dibeli kerana  menandakan ia kurang terlibat dengan penggunaan bahan kimia.
Logiknya, kita makan sayur dengan tujuan untuk kesihatan tubuh.  Tetapi pernahkah kita fikir sejauh manakah tahap kesihatan dari segi pengeluarannya?

Bagi yang masih berkesempatan menanam sayuran dan buahan sendiri mung…

Penjagaan Luka Bersalin Secara Pembedahan

"Awak ada rasa sakit tak tempat luka haritu?"
"Ada. Tapi saya sakit bahagian bawah lapisan kulit kat bahagian perut ni. Tambah-tambah bila batuk dan bersin"
"Oo, yang tu ambil masa cketlah ye. Akan hilang cuma ambil masa sbb awak bleeding banyak haritu. Sepatutnya kat situ tak perlu jahit pun. Tapi, darah tak berhenti. So, banyak jahitan di tempat yg sama nak hentikan pendarahan tu. Saya baca kisah awak ni pun rasa takut."Ni perbualan semasa appointment doctor beberapa bulan lalu. Ngeri pula dengar penerangan doctor. Teringat balik apa yg berlaku semasa czer anak ketiga dulu. Anak pertama n kedua czer. So, anak ketiga dah tiada pilihan untuk bersalin secara normal. Seawal 34 minggu baby bongsu dilahirkan secara czer. Lebih kurang pukul 1 pm Lia dibedah untuk keluarkan baby. Disebabkan berlakunya pendarahan dan adanya darah beku, pada pukul 7pm Lia dibedah lagi sekali untuk mencari punca terjadinya darah beku tu. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar wa…

Set Penjagaan Wajah Nutriwhite Shaklee

"Akak, nak beli krim muka sekilo." 
Aci tak kalau macam tu? Macam nak beli ikan kat pasar malam je gayanya. Nak beli ikan pun kita pilih yang segar. Kita akan belek-belek dulu cek insangnya, tengok matanya merah atau tidak dan tekan isinya, pejal atau dah lembik. Inikan pula krim yang nak ditepek pada muka.
Sekarang ni terlampau banyak produk kecantikan yang baru muncul. Kadang tak pernah tahu kewujudannya. Tak pernah dengar pula brandnya. Apalagi nak tahu mana kilangnya? Apa bahannya? Bagai mana cara ia diproses? 
Sebenarnya Lia ada juga terdengar desas-desus tentang krim kilo sebelum ni. Tapi, tak tahulah pula sampai dah menular begitu sekali. Bila search krim kilo kat Instagram, Ya Rabbi memang terkejut sangat. Berderet Ig shop yang menjual krim kilo ni.
Maksudnya, ramai la yang tertipu. Kebanyakan krim-krim di pasaran tu merupakan krim yang sama. Cuma dibuat packaging yang berbeza oleh tauke produk kecantikan yang membelinya secara berkilo. Aish, ragu la pula. Macam m…

Badan Cergas dan Bertenaga dengan Set Berpuasa Shaklee

"Sahur ke?"
"Tak la, lapo. Bangun minum ESP? 😊Ni kisah kul 3 pagi. Semalam tertido awal tak sempat supper. Biasanya, sebelum tidur kita minum Tamar Koko + ESP. Si Nayla pula kuat menyusu. Perut mama yang diisi dengan nasi arab waktu dinner semalam tak dapat nak menampung perut hingga ke pagi. Sebut pasal sahur, terfikir pula bila nak ganti puasa yang berbaki lagi tiga hari. Baik cepat sebelum kena perli dengan encik shumi. πŸ˜₯Biasanya bila berpuasa, Lia memang akan bersahur dengan nasi. Tambah-tambah sekarang ni menyusukan baby Nayla. Risau juga susu drop bila ngepam. Selepas makan nasi, minum semug ESP + Tamar koko. Sambil duduk menunggu Subuh, kita togok la pula Performance Drinks yang dah siap bancuh dalam botol. Tu kalau bangun awal la. Kalau terlewat bangun, Lia tak risau sangat. Paling tak sempat pun minum ESP koko ke ESP susu ke pastu kunyah buah kurma. Insya Allah badan akan bertahan sampai berbuka. Bila time berbuka, biasanya Lia suka minum jus fresh. Banyak kh…

Tambah Nilai Susu Ibu Dengan Supplement Berasaskan Bahan Semulajadi

"Susu awak tak cukup zat ni. Sebab tu berat anak awak naik cket ja"
Mak aih. Sentap juga bila nurse cakap gini. Apa yang kita tahu susu ibu ialah susu yang terbaik. Suka hati dia pula cakap camni. 
Ini peristiwa dulu. Waktu check up anak sulung tika baby. Waktu baru bergelar seorang mama. Waktu ILMU breastfeeding masih cetek. Aci la kan kalau tersentap pun. Waktu ni, anak sulung hanya sempat menyusu badan lebih kurang dua bulan sahaja. Sedih dan rasa ralat sangat. 
Sebab tu, bila pregnant anak kedua, Lia dah pasang niat nak susukan baby sampai 2 tahun. So, semasa mengandung lagi Lia dah mula aktif cari info tentang penyusuan bayi. Alhamdulillah, dipermudahkanNya. Doa banyak-banyak dan hati perlu kuat dan kental. Insya Allah, berjaya. Bila dikenang balik, ada betulnya apa yang nurse tu cakap 7 tahun lepas tu. Memang tak dinafikan susu ibu ni anugerah terindah yang diibaratkan sebagai Titisan Emas. Malah ia dinobatkan sebagai susu yang terbaik. Memang macam emas molekulnya.


A…

Set Tambah Tenaga untuk Super Momma

"Akak nampak lagi sihat compare dengan tahun sebelum ni. Muka nampak merah. Nampak sihat la.."
Alhamdulillah.  Syukur sangat bila dengar camni, setelah diuji dengan ujian yang Lia rasakan cukup berat buat Lia pada tahun lepas. Ujian yang berkaitan dengan nikmat hidup dan nikmat sihat. Bila diuji gitu kita akan lebih menghargai tubuh badan kita. Insya Allah, akan ku jaga dan ikhtiar yang terbaik.  Selebihnya hanya kepada Engkaulah aku bergantung.
Pada pendapat peribadi Lia, antara cantik dan sihat, of coz la sihat yang diutamakan dulu. Tapi, kalau kedua-duanya datang serentak itu adalah bonus. 
Ironinya, kita akan nampak sihat apabila badan kita cergas dan bertenaga. Buat itu, buat ini n buat macam-macam dalam sehari tapi still maintain bertenaga. Takdelah setiap hari asyik  melepet je, macam orang tak cukup makan gayanya.
Especially, kita yang bergelar working mom ni. Tenaga memang all out sepanjang hari bermula bangun tidur sehinggalah kita pejamkan semula mata untuk tidur…

Impian Untuk Menjadi Mama Hebat

'Wow, hebatlah mama ni. Abang, hebatkan mamakan. Mama pandai lukis ultramann' 😎Kih3 πŸ˜‚ Rupanya tak susah nak nampak hebat di mata anak kecil. Tapi, agak susah nak jadi seorang mama yang hebat kepada anak-anak.Rasanya semua wanita yang bergelar ibu, mempunyai impian nak menjadi seorang ibu yang hebat untuk anak-anak mereka kan. Tapi, nak merealisasikannya tu agak sukar kerana ia merupakan sesuatu yang mencabar. Memang banyak cabarannya tau. Especially bila berkait dengan keSABARan. Huish, perkara yang satu ni memang menguji sungguh la.Walau apa pun cabarannya, itu semua alasan kita je.  Semuanya boleh diatasi dengan ILMU dan AMAL. First sekali, kalau nak jadi mama kool dan hebat ni kita perlulah banyak membaca buku berkaitan ilmu parenting. Ada satu buku yang Lia pernah baca berjudul 'Ibu Kool Bapa Hebat'. Seronok baca buku ni.. cara penulisannya macam baca novel. Recommended. Selain tu, kita juga boleh follow mana2 page yang share tentang ilmu parenting. Jangan follow…

Tips Masak Cepat Untuk Si Cinta Hati

'Nasib baik u buat label, kalau tak pening juga nak cari barang'Teringat pula pada kata-kata Kak Ngah masa Lia warded bulan 11 tahun lepas. 10 hari kat hospital suami, mak, ayah n kakak-kakak la yang memasak dan hantarkan makanan.Niat melabel segala bekas di dapur timbul bila turn suami memasak asyik tercari-cari bahan especially bahan kering yang disimpan dalam 'tapuwe'. Kalau tak, sekejap datang tanya mana gula melaka. Jap lagi datang lagi tanya mana rempah kari. Ala-ala cari barang tersembunyi je rasa. Sampai terfikir, lama lagi ke nak boleh makan ni πŸ˜‰ Nak makan masakan suami punya pasal kita rajinkanlah diri buat label comey-comey alang gitu. Bila kerja jadi mudah dan senang lagi rajin orang/kita nak memasak. Kita cakap je x larat nak masak nanti ada la orang yang memasak di dapur tu. Ketang ketung 😍Lagi satu, nak mudahkan dan cepatkan kerja memasak kita dan dia, bahan basah tu kita cuci siap-siap n agihkan mengikut keperluan untuk sekali masak. Lia rasa lebih pr…

Shaklee Pilihan Tepat Jana Pendapatan Tambahan

"Tauke Shaklee, nanti saya nak order tau"Terkejut pun ada, nak tersenyum pon ada bila dapat gelaran gitu. Tapi, amin amin amin. Alhamdulillah, ya Allah. Suatu hari nanti nak juga merasa jadi tauke besar. 😁Bila diingat balik, tak pernah terfikir pun Lia nak berbisnes. Tapi, semuanya terjadi secara kebetulan. Bisnes tudung kebetulan. Bisnes Shaklee pun secara kebetulan. Kalau bisnes tudung tu pada mulanya,  kita jahit untuk diri sendiri pastu kawan-kawan berkenan dan tempah. Bisnes Shaklee ni pula bermula dengan Google ilmu breastfeeding. Pastu alang2 dah beli #setpenyusuanShaklee terus daftar sebagai ahli. Kalau dah jodoh 😍Apa yang best dengan Shaklee ni beli-beli terus daftar ahli?Pertama sekali, bila nak beli sesuatu barang of coz la kita akan tengok kualitinya. Kalau dah tahap ada Landmark Study memang terbuktilah kan. Kedua, mulanya Lia ingat jadi ahli hanya untuk makan sendiri. Tapi, disebabkan dapat 'mak nenek onyang' aka upline yang semuanya bermotivasi tingg…

OMEGAGUARD Bantu Kurangkan Selsema dan Batuk Berkahak Anak

Omegaguard ni boleh dikatakan 'jajan' bagi Nujaid n Nawfal. Kalau mama n ayah terlupa beri, diorang yang akan minta. Tak pon, si abang akan panjat kerusi untuk ambil sendiri. Tapi, perlu tengok juga kalau diorang ambil sendiri. Bukan sebiji dua yang diorang kunyah. Berbiji-biji nanti.. yang ni kena pantau.
Minyak ikan yang satu ni special cket tau. Kalau dulu-dulu bila anak makan minyak ikan lain, baunya kuat menusuk hidung.  Yang ni hidung mama boleh terima sebab xde bau yang kuat macam tu. Mahu tak berbau diorang aci kunyah camtu je.
Apa yang Lia paling suka dengan Omegaguard ni, batuk berkahak dan selsema anak semakin berkurangan and hilang. Alhamdulillah, dengan izinNya ia amat serasi dengan 2 hero Lia ni. Nampak je nak selsema n batuk kita terus bagi overdose cket  haha
Lagi pula Omegaguard ni bagus untuk membantu meningkatkan fungsi memori dan pembelajaran. Memang patot sangat lah kita bagi pada anak-anak supaya mereka lebih fokus dalam pelajaran. Dulu-dulu masa Nawfal…

Bersedekah untuk Murahkan Rezeki

"Mama, nanti mama beli kereta gemuk yang besar.."
"Mama, abang nak rumah yang besar pastu ada kolam..."
Besar sungguh selera anak bujang mama ni. Tu selera budak, inikan pula selera kita yang dah dewasa ni. 😍
Tak salah nak berimpian besar. Bukan ke apa yang kita fikirkan juga satu doa. Apapun semua tu berkait rapat dengan rezeki dan usaha. Nak murah rezeki ada caranya. Antaranya yang Lia cuba amalkan ialah melalui Sedekah.
Jika kita tak biasa memang rasa berat je nak bersedekah. Rasa sayang je kan.. So, salah satu cara yang Lia buat untuk biasakan diri memberi ialah melalui 'Sedekah Subuh'. Mesti korang dah biasa dengar kan. Sediakan satu tabung then setiap selepas Subuh kita masukkan duit sedekah ikut kemampuan. Mula dengan jumlah yang sedikit dulu. Pastu makin lama nanti up kanlah jumlahnya. Ajak dan ajar anak-anak lakukannya. Jadikan ia sebagai amalan sefamili. πŸ˜ƒ 
Alhamdulillah, sekarang ni anak-anak dah suka bersedekah. Jumpa je orang yang minta sedekah …

Jatuh Cinta Dengan Shaklee

"Jatuh cinta lagii.."
Kisah cinta Lia dengan Shaklee bermula sejak tahun 2013 lagi. Masa tu, Lia tengah pregnant anak kedua. Niat hati nak sangat fully breastfeeding baby kedua sebab nyesal rasa baby yang pertama tak dapat susukan sampai 2 tahun.
So, masa pregnant anak kedua, Lia banyak Google ilmu tentang breastfeeding. Dari situlah tahu serba sedikit tentang Shaklee. Terus Lia cop nak consume Shaklee bila bersalin nanti. Lia bersalin cZer, hanya makan ubat hospital je masa awal pantang. Pastu, zap terus order #setbersalinShaklee dan daftar ahli terus. Jatuh cinta pandang pertama katakan.



Bila dah consume, bertambah jatuh cinta dengan keberkesanannya. Paling Lia suka ialah ESP. ESP ni bukanlah Encik Suamiku Pilot macam tajuk drama tu. Tapi, ESP ialah Energising Soy Protein. Banyak sungguh manfaatnya especially untuk Lia yang menyusukan baby. Alhamdulillah, ESP memang sangat membantu.
Sekarang ni, susukan anak ketiga pula. Kalau terlupa amik ESP memang rasa berbeza sangat. …