Resipi Sup Ketam ni suami Lia yang ajarkan. Tak pasti pula mana dia dapat, tapi memang sedap dan terangkat. Resipi ni sebenarnya dia gunakan untuk masak Sup Ikan Haruan sewaktu Lia berpantang anak kedua dulu. Memandangkan minggu lepas suami demam denggi, Lia pula masakkan sup ketam untuk dia. ;) Masak guna resipi ni baru suami ada selera nak makan sup ketam.
Memasak ikan darat, ketam atau makanan laut yang hanyir ni kita perlu tahu cara mencucinya supaya tidak berbau hanyir bila dah dimasak. Jika tidak, makanan yang dimasak akan masih berbau hanyir dan tidak dapat dimakan.
Setiap orang mesti ada cara yang tersendiri untuk menghilangkan bau hanyir. Biasanya, kalau mencuci ikan atau ayam Lia gunakan limau kasturi. Memang hilang bau hanyir tu. Tapi untuk cuci ketam atau ikan darat Lia lebih suka menggunakan air asam jawa. Baru suami boleh makan dan hilang bau hanyir katanya. So, cuci betul-betul dan make sure takde bau baru masak ye. Nanti ada yang tak nak makan sayang pula nak buang.
Resipi Sup Ketam Sedap
Bahan-bahan :
Memasak ikan darat, ketam atau makanan laut yang hanyir ni kita perlu tahu cara mencucinya supaya tidak berbau hanyir bila dah dimasak. Jika tidak, makanan yang dimasak akan masih berbau hanyir dan tidak dapat dimakan.
Setiap orang mesti ada cara yang tersendiri untuk menghilangkan bau hanyir. Biasanya, kalau mencuci ikan atau ayam Lia gunakan limau kasturi. Memang hilang bau hanyir tu. Tapi untuk cuci ketam atau ikan darat Lia lebih suka menggunakan air asam jawa. Baru suami boleh makan dan hilang bau hanyir katanya. So, cuci betul-betul dan make sure takde bau baru masak ye. Nanti ada yang tak nak makan sayang pula nak buang.
Sup Ketam (Pic pinjam Mr. Google. Saya punya sup x sempat snap dah licin) |
Resipi Sup Ketam Sedap
Bahan-bahan :
- 3 ekor ketam besar (dibelah dua)
- 3 ulas bawang putih (hiris)
- 4 ulas bawang merah (hiris)
- 6-7 biji lada hitam (tumbuk)
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 1 batang kayu manis
- 3-4 cawan air
- garam
- gula melaka
- daun sup
- limau nipis
- bawang goreng
Cara Memasak :
- Tumis rempah ratus, lada hitam dan hirisan bawang sehingga naik bau
- Masukkan air untuk kuah. Renehkan
- Masukkan ketam
- Perisakan dengan garam dan gula melaka
- Siap dimasak bolehlah dihidangkan. Tabur bawang goreng, daun sup dan perahan air limau nipis. Sedia untuk dimakan.
Selamat Mencuba... Semoga dapat membantu menaikkan selera orang tersayang yang sedang sakit atau pun tidak. :)
Comments
Post a Comment