Skip to main content

Sup Sayur Broccoli Enak Untuk Anak-anak

Mm, hari ni Lia nak share resepi sup broccoli kesukaan anak teruna Lia.  Sangat enak dimakan dgn nasi atau diratah gitu aje.. ia dah jadi sup kegemaran kami sekeluarga.  Tetiap hari masak sup broccoli pun tak jemu.  Bukan je enak tapi sangat mudah untuk disediakan.  Menu sihat dan berkhasiat.  Lagi pula broccoli sangat bagus untuk anak-anak.  Jika anak anda tidak gemar makan sayur, boleh la mencuba resepi ini.  Resepi ni, Lia dapat dari blog juga bbrp tahun lepas. (maaf tuan punya blog, lupa blog mane).  Tapi Lia dah modified ikut selera n citarasi kami sekeluarga.

SUP BROCCOLI ENAK
Bahan-bahan
- Broccoli
- Ayam (dipotong dadu)
- Tauhu Lembut
- Kiub Ayam
- Bawang Putih
- Bawang Merah
- Minyak Zaitun
- Air
- Carrot (optional)
- Cendawan (optional)


Cara Memasak
- Tumis bawang putih n bawang merah dengan minyak zaitun
- Masukkan ayam (kacau sebati)
- Masukkan air, kiub ayam n garam n gula
- Masukkan carrot
- Masukkan broccoli, cendawan n tauhu lembut.
- Siap untuk dihidang


Sangat senang dan sudah semestinya enak.  Jangan masak tlalu lama sebab broccoli mudah masak.  Masak lama sangat hilang pula zatnya.  Apepun, selamat mencuba.  Sori gambar tak ada.  Masak je terus licin di 'ngap'. Lain kali Lia tepek gambar kat sini.

Comments

Popular posts from this blog

Eczema Oh Eczema... Apakah Penawarnya..

Eczema oh eczema…. Pasti semua orang dah tahu ape itu eczema kan… Sejenis penyakit kulit yang seringkali menyerang bayi atau kanak-kanak.
Eczema juga dikenali dengan Atopic Dermatitis atau Atopic Eczema.  Eczema akan menyebabkan kulit menjadi gatal, kemerah-merahan, merekah, kering , berair atau bernanah bergantung kepada keadaan pesakit.
Sebelum ini, Lia hanya dengar dan lihat mengenai penyakit eczema.  Kali ni, Lia sendiri rasai sendiri betapa sukarnya apabila anak dijangkiti penyakit kulit kronik ini.  Alhamdulillah, keadaan Nawfal dah semakin baik dan Lia terpanggil untuk berkongsi serba-sedikit ilmu yang diperolehi sepanjang mengendalikan anak yang dijangkiti Eczema.
Semenjak lahir sehingga berumur 7 bulan Nawfal tidak pernah mengalami masalah kulit.  Kulitnya halus dan cantik seperti bayi-bayi lain.  Masuk 8 bulan kulit Nawfal mula bermasalah.  Pantang digigit nyamuk kulitnya bukan hanya kemerah-merahan tetapi melarat sehingga timbul biji-biji air yang berbisa.  Huhu…  Jumpa doc bi…

Merawat Kecederaan Buku Lali (Ankle Sprain)

Oh, my ankle!!! Malang tidak berbau…  semasa turun tangga untuk ke tapak perhimpunan Lia terbang tiga anak tangga jatuh terpele’ot gitu.Auchh, sakit sangat.Bila bangun rasa kaki sebelah kiri lemah sangat mcm lembik je.Ya Allah, apa dah jadi… Huhu, takde sesiapa pula yang ada kat situ nak minta bantuan.Rehat jap, try jalan boleh la jalan slow sambil terhenjut-henjut.Nasib baiklah kelas takde awal-awal pagi tu. Rakan-rakan guru suggest suh urut takut masuk angin katanya.Call En. Suami, beliau suh tuam dengan ais dan tak bagi kebenaran untuk diurut (Katanya dah bincang dengan fisioterapi sains sukan).Walaupun, berjalan terhenjut-henjut Lia tetap juga masuk kelas mengajar seperti biasa menunaikan tanggungjawab.Redha aje la. Mungkin ini, kifarah daripada Allah kepada ku.Sempat lagi masuk LDP i-Think petang tu.Hihihi…

Otw balik pada petang tu terus singgah klinik untuk dapatkan rawatan.  Doktor Nani pakaikan bandage kat kaki sebab kaki dah mula membengkak.  Mau tak bengkak, dah jatuh masih j…

Collagen Selamat dan Boleh di Ambil oleh Ibu Menyusu

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... Hari ni Lia terpanggil untuk share tentang salah satu perkara yang sering menjadi tanda tanya bagi ibu-ibu yang menyusu aka breastfeeding mom.  Persoalannya ialah "Saya menyusuu... boleh ke saya makan Collagen?"... Haa, cane nak jawab tu.... Garu kepala jugak jap... 

Ok, lah...Sebenarnya Lia pon fully BF mommy... Yeayyy :)) dan Lia pon ada makan collagen. Alhamdulillah setakat ni non hado apa2 masalah.  Semata2 nak bagi jawapan yang ada keesahannya, makanya I sanggup U buat research utk U all semua.. hihik... gurau je tu.. Jujurnya Lia pon nak tahu juga apa kata orang yang lebih pakar tentang hal ni... Ibu-ibu menyusu macam kita-kita ni pon ada hati n perasaan gak nak chantek-chantek kulit tulus mulus kann... kihkihkih
Hasil bacaan daripada research yang dibuat, rata2 pediatrician cakap BULEHH aje... Sebabnya collagen ni ialah sumber protein. Protein pula sememangnya diperlukan dalam penghasilan susu.  So, ia takkan ganggu la pengha…